Csontkovács – gyógyítás puha fogásokkal

Az élet mozgás – így szól a csontkovácsok legfontosabb mondata. Mindenekelőtt olyan fájdalmak esetén nyújt segítséget, amelyeknél az iskolai orvoslás már semmi szervezeti okot nem talál. Célzott fogásokkal fellazítják az izomzatot, hogy a természetes mozgás újra jó irányt vegyen. Ezáltal a test segítséget kap a funkcionális zavarok leküzdésére. A csontkovácsok tehát segítséget nyújtanak az öngyógyulás folyamatában.
Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában a teljes terápia már évek óta a legismertebb és legsikeresebb gyógyítási eljárás a funkcionális zavarok esetében.  E fogalom alatt minden olyan testi fájdalom értendő, amelyeket nem vagy nem megfelelően lehet visszavezetni szervezeti megbetegedésre. Az első helyen állnak az általános tünetek, mint a fáradtság vagy a levertség és a mozgásos fájdalmak.
A csontkovács egyetlen eszköze a keze. Speciális, óvatos fogásokkal lazítja az izmokat, aktiválja az izmokat vagy pedig segíti a keringést a vénákban. A test öngyógyítási ereje ezáltal aktivizálva lesz.
A csontkovács minden alkalommal csodát tesz, sokan számolnak be arról, hogy már egy órás kezelés következménye után a fájdalom teljes mértékben eltűnt. A csontkovácsok inkább műszerésznek tekintik magukat, akik az embert, mint hatalmas óraszerkezetet újra működésbe akar hozni.
Milyen panaszok esetén érdemes csontkovács segítségét igénybe venni?
A bevetési lehetőségek széleskörűek. Mozgásszervi panaszoknál, például izületi- vagy gerincfájdalom valamint akut és krónikus fájdalmaknál, gerincsérv, isiász, hátfájás esetén hatékony.
A kezeléshez a csontkovácsnak pontosan tudnia kell, milyen panaszok állnak fenn, milyen tevékenység végzése közben jelentkeznek.

Hátfájás – csontkovács

Gyógyító kezek

A csontkovács szakma azon kézi terápiás modellek közé tartozik, amely hátfájás esetében hatékonyan alkalmazható. A fogalom a görög osteon = csont és a pathos = fájdalom, betegség szóból tevődik össze.
A csontkovács azonban nem csak a csontváz egészségügyi problémáival foglalkozik, hanem átfogó terápiát jelent az egész emberrel: test és lélek.
Az ember maga az egységesség. A test és a lélek szorosan összefügg és állandó kapcsolatban vannak egymással. A test leépítheti és gyógyíthatja is önmagát. Ideális esetben a test minden része harmóniában van egymással. A felépítés és a funkció meghatározzák egymást. A rossz tartás fokozatosan anatómiai változásokhoz vezethet.
A csontkovács az emberre mindig mint egészre tekint és ezáltal bírja öngyógyításra a testet.
A csontkovács módszere, amely többek között a hátfájás esetében is alkalmazható a betegségeket speciális módon értelmezi. A szervezet állandó mozgásban van: a szív dobog, a vér kering, az idegeken keresztül jelek jutnak el a testhez stb. Ha ezek a mozgások akármilyen módon akadályba ütköznek és nem tudnak szabadon áramlani, akkor fájdalom és betegség lép fel.
A kezelést alapos beszélgetés előzi meg, amikor a páciens információkkal szolgál a hátfájás körülményeivel kapcsolatban. Ezután a csontkovács akadályokat és feszültségeket keres a kezeivel a páciens testén.  Ha valamelyiket megtalálta, akkor azt nyugodt, finom, speciális kézmozdulatokkal feloldja, az érintett testrészek mozgatva és nyújtva lesznek.
Néhány tanulmány bebizonyította, hogy a csontkovács ugyanolyan hatékonysággal szünteti meg a hátfájás kellemetlenségét, mint a gyógyszerek csak mellékhatások nélkül.

Gerincsérv

A krónikus hátfájás mögött gyakran gerincsérv áll. A gerincsérv igen gyakori betegség. Az emberek 50%-a, aki erre vonatkozó vizsgálatokon esett át a gerincsérv kezdeti szakaszainak tüneteit mutatták, amelyek a sérv előjelei és teljesen tünetmentesek. 27% esetében pedig a gerincsérv diagnosztizált betegségként jelent meg., amely szintén tünetmentesen jelent meg. A kivizsgáltak csupán 33%-a panaszkodott ténylegesen hátfájdalomra.
Az életkor előrehaladtával a gerincsérv gyakorisága megnő, amelynek oka a test csökkenő vízháztartása és ezáltal a rugalmasság csökkenése.
A fájdalom belehasít a hátba, a nyak illetve a váll területeire ugyanakkor a gerincsérv erős fájdalmat sugározhat a lábakba, karokba. A csontkovács megpróbálja a csigolyák mozgékonyságát visszaadni. Egy futballcsapat edzőjéhez hasonlóan próbálja meg a szakember az egyes csigolyákat és az egész testet jobbá tenni. A gerincsérv esetében alkalmazott módszer páciensenként különböző